Maatwerk voor boeren bij tijdelijke huisvesting internationale medewerkers

Conform de adviezen van het aanjaagteam Roemer (met als doel: een fatsoenlijke huisvesting) en op verzoek van de gemeenteraad is het ‘Afwijkingenbeleid 2021 voor de huisvesting van arbeidsmigranten (internationale medewerkers)’ vastgesteld. Dit beleid stelt onder andere de volgende uitgangspunten:

– 15m² gebruiksoppervlakte wonen per persoon, waarvan 5,5 m² slaapruimte;

– eenpersoonsslaapkamers, tenzij gebruikers voorkeur geven aan tweepersoonsslaapkamers.

Recente contacten met boeren en LTO Noord hebben aangetoond dat de norm uit het Afwijkingenbeleid 2024 niet goed past bij de bedrijfsvoering en beschikbare huisvesting. De AKF-norm (Agrarisch Keurmerk Flexwonen), die geen oppervlakte-eis voor slaapvertrekken kent, lijkt meer geschikt voor seizoensgebonden huisvesting van internationale medewerkers in agrarische kringen.

Het college van Dronten is van mening dat de verblijfskwaliteit van seizoensgebonden huisvesting van internationale medewerkers gewaarborgd moet blijven, maar er moet ook rekening worden gehouden met praktische en kostenefficiënte uitvoering. Daarom wordt voorgesteld om voortaan uit te gaan van de AKF-norm in het Afwijkingenbeleid, zonder afbreuk te doen aan de verblijfskwaliteit. Dit vanwege de beperkte doelgroep, de korte verblijfsduur en de praktische bedrijfsbelangen van de boeren.

Leefbaar Dronten is blij met deze aanpassingen waarbij voor deze korte verblijfsduur, rekening houdend met de AKF-norm, voor de boeren een passende maatwerkoplossing wordt geboden.

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Aanmelden

Let op: het lidmaatschap bedraagt €15,- per jaar

Na het invullen van de gegevens nemen wij contact met u op.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.