Straatnaamwijziging Eskimolaan

Het college heeft ultimo februari jl. besloten om de straatnaam Eskimolaan te Dronten te wijzigen naar IJsbaanlaan, deze wijziging zal ingaan per 1 januari 2025. Onze inwoners hebben dit via de media mogen vernemen. Eind 2022 ontving de gemeente een brief van een inwoonster die de gemeente heeft geattendeerd over het naamgebruik van de ‘laan’. Het woord ‘Eskimo’ heeft namelijk een racistische lading. Na het doen van onderzoek heeft het college deze kwestie voorgelegd aan de Straatnaamcommissie van onze gemeente. Deze commissie heeft geadviseerd dat het wenselijk is om de naam van deze laan te wijzigen. Het college heeft besloten om hierin mee te gaan. Leefbaar Dronten hecht veel waarde aan openheid en heeft over dit besluit, en het gevolgde proces, schriftelijke vragen gesteld aan het college:

  • Waarom was het alleen mogelijk voor de pers om dit besluit te ontvangen via een WOO (Wet Open Overheid)- verzoek?
  • Welk toetsingskader is gebruikt bij het beoordelen van de aanvraag?
  • Welke meningen, overwegingen en belangen heeft het college betrokken bij het besluit?
  • Waarom heeft het college ervoor gekozen om niet algemeen (naar alle inwoners) te communiceren over dit besluit, terwijl het wijzigen van een bestaande straatnaam alleen is toegestaan in geval van een dringende noodzaak?

Het college zal binnen een termijn van 30 dagen deze vragen beantwoorden.

 

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Aanmelden

Let op: het lidmaatschap bedraagt €15,- per jaar

Na het invullen van de gegevens nemen wij contact met u op.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.