De fractie van Leefbaar Dronten beschouwt de behandeling van de Toekomstvisie Dronten 2050 als ‘een feestje voor de lokale democratie’ zonder hierbij voorbij te gaan aan ons eigen mandaat. Een representatieve groep van ongeveer 100 enthousiaste inwoners hebben zich van maart tot en met juni 2024 ingezet om te komen tot voorstellen voor maatschappelijke effecten die zij gerealiseerd willen zien in 2050 en welke gedurfde stappen zij daarvoor willen zetten. Een zwaarwegend advies zoals wij met zijn allen hebben afgesproken.
Het advies van het toekomstberaad wijkt op één punt af: de aantallen woningen in totaal en dan verdeeld over de drie dorpen ligt te vast, dit komt voort uit de zorg over het voorzieningenniveau in de kleine kernen op langere termijn en daarbij ook de levensvatbaarheid van de verenigingen. Deze zorg delen wij. Het is belangrijk om deze elementen in verschillende scenario’s goed af te wegen, dit wordt wat ons betreft ook afdoende beschreven in het voorstel.
Er ontstond een soort van semantische discussie over het vaststellen van genoemde visie. Een visie is een voorstelling van de toekomst en dat was ook de belangrijkste vraag aan het toekomstberaad: hoe ziet Dronten er in 2050 uit? Een visie is dus een soort droom of ideaalbeeld voor de toekomst. Voor een aantal partijen voelde dit minder goed daar er onvoldoende ruimte overbleef voor de politieke inhoudelijke standpunten van de individuele partijen. Om te zorgen voor unanimiteit, juist belangrijk voor de uitvoering van de toekomstvisie, is gekozen voor het toevoegen van de woorden ‘dynamisch, wenkend perspectief voor 2050’.
Deze Toekomstvisie zal met de StraLoS (strategie voor de leefomgeving en samenleving) die in 2025 wordt uitgewerkt de Drontense omgevingsvisie vormen die voor 1 januari 2027 vastgesteld moet worden.
Onze fractie is ook zeer content met het initiatief vanuit het toekomstberaad voor het instellen van de monitorgoep (een groep van 15 mensen uit de groep van 100 mensen die het Toekomstberaad vormden). Het college heeft aangegeven in contact te blijven met de monitorgroep. De motie Monitorgroep Toekomstvisie verzoekt het college om in gesprek te blijven met de monitorgroep, afspraken te maken met de monitorgroep over de wijze waarop zij bijvoorbeeld als klankbord van het Toekomstberaad een rol kunnen krijgen in het vervolgtraject en de gemeenteraad uiterlijk over 6 maanden hierover te informeren. Deze motie kreeg de steun van de volledige raad.