Op 13 februari jl. hadden we een oordeelsvormende vergadering over biodiversiteit. Biodiversiteit betekent alle planten, dieren en micro-organismen in onze natuurlijke wereld. Deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen voor een balans in de natuur.
Het programma over biodiversiteit is goed beschreven en heeft veel doelen voor de natuur.
Voor Leefbaar Dronten is biodiversiteit heel belangrijk. We zijn begonnen om onze inwoners bewust te maken van dit onderwerp. Het is belangrijk dat we begrijpen dat wij ook een soort zijn. De natuur zal een nieuw evenwicht vinden, met of zonder ons.
In het jaar 1800 waren er 1 miljard mensen op aarde. Rond 1900 waren dat er 2 miljard en in 2000 al 6 miljard. Nu, 25 jaar later, zijn we met 8 miljard mensen. Dit heeft gevolgen voor de natuur, vooral omdat ‘winst’ nog steeds erg belangrijk is. We missen een norm die kijkt naar ecologische factoren. Een gezonde omgeving is essentieel voor onze kwaliteit van leven.
Leefbaar Dronten hoopt dat we alles vanuit een totaalbeeld bekijken. We moeten biodiversiteit meenemen bij elke ontwikkeling en vergunning, omdat het belangrijk is voor alles om ons heen. We leven niet op een eiland. We worden omringd door natuur die ons beïnvloedt. Daarom is samenwerking met anderen noodzakelijk.
Onze waarden voor welzijn staan onder druk. We willen nu kijken hoe dieren zoals egels en muizen het doen met deze aanpak. Maar we moeten ook letten op de lucht, het water en de bodem. Die zijn belangrijk voor de planten en dieren. Laten we ook daarop focussen, zodat alles goed kan groeien.
We moeten ervoor zorgen dat ons land variatie biedt, zodat toekomstige generaties kunnen genieten van een groene en gezonde omgeving. Het moet meer zijn dan alleen brandnetels en bramen. Laten we daar snel mee beginnen.
Tijdens de vergadering spraken we over het programma, natuureducatie, groene schoolpleinen en monitoring. De raad vond dat de doelen en indicatoren duidelijker moeten zijn. Voor Leefbaar Dronten is het ook belangrijk om het programma goed te vertalen naar maatschappelijke effecten. We moeten echter oppassen dat we ons als raad niet te veel bemoeien met de uitvoering. De wethouder stelde voor om een werksessie te organiseren met de ambtenaren. De conclusie was dat het voorstel nog niet klaar is voor besluitvorming en daarom wordt uitgesteld. Het gaat immers om de kwaliteit van het besluitvormingsproces.